De Volières voor de Europese vogels zijn allemaal gemaakt van aluminium kokerprofiel van 2 x 2 cm voorzien van een laag groene poeder coating. Wat het geheel een fraaie aanblik geeft. Alle volières zijn geleverd door Euro kooi  (voorheen PB aluminium ) uit Best. Aluminium volières hebben bijna enkel voordelen. Ze zijn veel minder grof dan houten volières, ze rotten niet en hoeven nooit geschilderd te worden. Ze zijn in diverse kleuren leverbaar, zodat het aan elke omgeving aangepast kan worden. Ze zijn  makkelijk schoon te maken en de volières kunnen geheel volgens eigen inzicht en ruimte gemaakt worden.

 voliere22 voliere44

Mijn eerste volière stond er 15 jaar en er moest  een kleine verbouwing  plaats vinden. Het nieuwe materiaal had precies dezelfde kleur als de volière van 15 jaar geleden. In het najaar en de winter zijn de volières voorzien van voorzetramen, die de vogels dan beschermen tegen kou en vocht in die periode. Wanneer het weer beter wordt kunnen ze gemakkelijk verwijderd worden.

De kweekboxen zoals meestal de volières voor Europese vogels genoemd worden zijn 2 meter diep, 1 meter of 0,85 cm breed en 2,20 meter hoog. De boxen zijn voorzien van 2 zitstokken aangepast naar de soort vogel, de stokken zitten in speciale houders goed vast en kunnen gemakkelijk worden weggenomen om schoon te maken. Sommige hebben dichte tussenwanden van 4 mm dik wit trespa, bij andere is de bovenste helft dicht met trespa. Een aantal heeft een tussenwand van gaas, dit heeft het nadeel dat je geen vogels van dezelfde soort naast elkaar kunt zetten. (verstoring van elkaar tijdens het broeden).

Alle volières hebben een betonvloer van 10cm dik en een dicht dak, wat uit dubbelwandige platen bestaat van 16 mm dik. Dit heeft in de zomer wel het nadeel dat het erg warm in de volières kan worden zodat hier voorzieningen voor getroffen moeten worden. Schaduwdoek, kalken of een riet mat kan uitkomst brengen. Een voordeel van een dergelijk dak is dat er geen condensvorming plaats vindt en dat er altijd voldoende daglicht de volières binnenkomt. De looppaden zijn voorzien van tegels, wat het schoonmaken makkelijker maakt.

Voor alle boxen bevindt zich een looppad. Dit heeft een aantal voordelen. Voor eten en drinken geven hoeven wij niet in de boxen, dit kan gebeuren door het voerluikje. De vogels die zitten te broeden, worden dan niet onnodig gestoord. Als we toch in de box moeten zijn kunnen de vogels niet ontsnappen. En in het geval van een roofvogel kan deze niet bij de vogels. Met het probleem van sperwers hebben de laatste tijd steeds meer liefhebbers te kampen. Door gebruik te maken van een gangpad voor de volières vallen er in ieder geval geen doden.


In alle volières zit hetzelfde voersysteem, een raamwerk van aluminium met gaas en daaronder een kunststof opvangbak, zodat de vogels niet bij het gemorste zaad en/of eivoer kunnen. Een voordeel van in alle volières hetzelfde voersysteem toe te passen is, als je een vogel van box wisselt hij nooit hoeft te zoeken naar de plaats van zijn eten en drinken.


Aan de wanden in alle volières zijn stukjes p.v.c pijp met een doorsnee van 5 cm en een lengte van 15 cm bevestigd, hierin steek ik het onkruid dat ik de vogels verstrek afhankelijk van de tijd van het jaar en de soort vogel.{ taken met wilgen katjes, takken met fruitbloesem zuring, bijvoet, teunisbloem enz. )